Prima zi la Innsbruck ne-a întâmpinat cu un soare până la urechi și o fereastră plină cu munți albi, sclipitori în camera unde se lua micul dejun. Pensiunea e în stil rustic, iar camera în care turiștii se adună de dimineață este înconjurată de o băncuță cu perne și are o fereastră mare, cu vedere la munții imenși, lângă care se află multe flori colorate, exact așa cum își imaginezi că vei găsi în Austria.
După ce ne întinde în fața ochilor întreaga hartă a pârtiilor de ski răspândite pe toți munții din jurul nostru, Wolfgang, gazda ne lămurește în legătură cu autobuzele gratis care ne duc până acolo. Din păcate, facem ce facem (eu insist să găsesc o conexiune wireless de neprins la pensiune) și pierdem ultimul autobuz spre pârtii. Cum nu ne dăm bătuți, ne orientăm către Nordpark, o zonă de skiat mai joasă (1904 m) și mai apropiată.
Infrastructura austriacă de ski ne impresionează – 25 de euro costă skipassul pentru o zi, iar cartela respectivă poate fi folosită la orice telescaun sau telecabină care se află în stațiunea respectivă. Așa că pornim – pe prima porțiune cu funicularul, apoi cu telecabina până la 1905 metri. Punctul de skiat Seegrube are hotel-restaurant cocoțat în vârful muntelui și o priveliște minunată a orașului și a munților de „vizavi”. Hotelul-restaurant este înconjurat din toate părțile de pârtii cu diverse grade de dificultate pe care viermuiesc schiorii și snowboarderii. De pe terasă, o mulțime pestriță de sportivi amatori admiră peisajul între două ture. Pe orice pârtiuță – cât de mică – te duce un telescaun sau babyski și descoperim mulțumiți de la prima coborâre că skiatul nu este un sport care se uită dacă nu îl practici. Așa că ne transferăm la o pârtie mai avansată unde situația se mai schimbă și ne propunem să ne perfecționăm coborârile rapide. La finalul oricărei pârtii te așteaptă liniștit telescaunul, să te preia și să te ducă spre o nouă distracție.
Închirierea echipamentului – care este în perfectă stare – mai costă încă 22 de euro, așa că o zi de ski ajunge cam la 50 de euro. Este preferabil să nu luați skipassul pentru mai multe zile - este mai scump, iar dacă îl luați doar pentru o zi aveți posibilitatea ca în ziua următoare să mergeți pe altă pârtie de ski. Impropriu spus pârtie de ski pentru că skiatul în Austria este organizat pe zone care cuprind pârtii, restaurante, magazine, centre de închiriat, răspândite pe mai multe masive muntoase.
Îi admirăm pe austrieci cum merg la ski cu toată familia, inclusiv copii prea mici pentru a skia. La coborâre o tânără se străduia să coboare un cărucior cu doi copii mici, care servea și drept suport pentru skiuri și pentru placa de snowboard. Copii lor sunt blondini, haioși și foarte fâșneți la ski – încep să skieze de foarte mici, cred că de la trei ani – te și miri cum de se fac clăpari pentru picioare atât de mici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu