luni, 16 noiembrie 2009

Funerals in Tana Toraja

In Indonezia timpul are o valoare relativa: traditii de acum sute de ani sunt pastrate pana acum, iar ceremoniile se desfasoara in acelasi fel cum le-ar fi facut stramosii.
In Tana Toraja, mortii se ingroapa cu doua ceremonii - una in spiritul credintei locale, cu accente animiste, cea de-a doua, crestina.
Ceremonia traditionala e un adevarat masacru - se taie pana la 50 de tauri si mult mai multi porci (fiecare familie aduce cate un porc care este taiat si preparat, apoi se imparte invitatilor). La o astfel de adunare vin pana la 1.000 de oameni, in functie de familie (pentru una modesta, cam 300), pentru ca se aduna toate rudele care locuiesc in diverse alte insule din Indonezia. Corpul decedatului este pastrat in casa si tratat ca o persoana vie, doar adormita, pana cand totul este pregatit pentru ceremonia de inmormantare si toata lumea poate veni sa il vada ultima data.
Este foarte important ca totul sa se desfasoare cum trebuie, sa fie omorate suficiente animale (sufletele animalelor ajuta sufletul decedatului sa treaca podul spre celalalta lume) pentru ca altfel sufletul decedatului se intoarce in sat si creeaza neplaceri familiei...
O astfel de ceremonie da indigestie doar privind-o iubitorilor de animale. ONG - urile pentru protectia animalelor nu prea au ce face si, oricum, in Indonezia sunt preocupate mai mult de specii de primate si broaste testoase

10 comentarii:

pax spunea...

asteptam pozele plibarii dupa ce revii n basecamp :)

Raluca Bajenaru spunea...

Daa... am niste poze al naibii de sangeroase...

alina spunea...

Nu ti-e dor de zapada si de ski?

Raluca Bajenaru spunea...

Da, un pic imi este, dar stii ca iubesc soarele si aici e vara eterna...

Imperator spunea...

He, he, se inmultesc romanii in Tana Toraja ? Cu dedicatie poze de asta-vara...
http://imperatortravel.blogspot.com/2009/11/tana-toraja-unde-vii-traiesc-pentru.html

Te bag in blogroll sa vad cum mai e prin Indonezia... Nu rata sa te duci in insula Flores la muntele Kelimutu. Si ce imi pare rau ca n-am facut inca e Sumatra... Dar data viitoare ajung pe la Toba.

Imperator spunea...

Si evident nu trebuie sa ratezi Bali-ul, locul de pe pamant care mi s-a parut cel mai aproape de cum imi imaginez paradisul. Dar daca esti obisnuita cu preturile din Java, va fi un pic de soc, dar daca eviti zonele prea turistice, e ok (gen, stat in Lovina si nu in Kuta sau gasit ceva langa Ubud, nu chiar in Ubud).
Oricum, in Java nu trebuie sa ratezi sa te duci la vulcan, la Gunung Batur... se ajunge si din Yogy, dar dureaza cam o zi cu autobuzul.

Raluca Bajenaru spunea...

Da... Urmatoarea destinatie e Bali si, de acolo, Lombok... Gili Islands!

Imperator spunea...

Yap, Bali e special....
Dar nu rata inainte de a pleca din Indonezia:

Banda Aceh - Sumatra
Lacul Toba - Sumatra (mai ales daca ai fost in TT)
Gunung Batur - Java
muntele Kelimutu - Flores

Raluca Bajenaru spunea...

Sumatra era in plan pentru ca ma gandeam sa impusc doi iepuri - la plecarea din Indonezia sa o iau prin Sumatra si apoi sa vizitez Singapore... dar nu stiu daca am suficient timp... Multumesc mult de sfat!

Imperator spunea...

Daca tot esti pe acolo, e pacat sa nu bantui peste tot...

About

toateBlogurile.ro