vineri, 9 octombrie 2009

Confusing Idul Fitri

Incerc sa ajung „la zi” cu scrisul pe blog si rememorez finalul Ramadanului – sarbatoare numita aici Idul Fitri. Momentul a fost asteptat cu muuulta nerabdare atat de indonezieni, cat si de buleh care isi doreau sa poata rontai liberi pe strazi in timpul zilei sau sa poata manca in oras cu colegii indonezieni.
Jogja sarbatoreste finalul Ramadanului cu o mare parada stradala a tuturor scolilor din oras care pregatesc dansuri, cantece si care alegorice pentru placerea publicului.
Cu ochii cat sarmalele si obiectivul pregatit, am fost martora a diverse mesaje contradictorii, unele destul de socante, cum ar fi momentul in care o gigantica stea evreiasca a fost injunghiata cu un pumnal urias in cadrul uneia dintre reprezentatiile organizate de scoli. Pe langa cantece traditionale (melodia despre Awah = Allah pe care stiam cu totii sa o fredonam la finalul serii) si dansuri, elevi de toate varstele au defilat prin fata noastra cu mitraliere, cutite, bombe si tancuri, menite sa transmita cele mai contradictorii mesaje – „Islam is not terrorism” ; „Save Palestina!” – unii dintre ei au impartit pliante cu mesaje de genul asta... Asa ca la finalul serii habar n-aveam ce sa mai credem... in conditiile in care pana atunci Indonezia fusese pentru noi o tara musulmana, dar cu un grad ridicat de toleranta.
Eram cu atat mai confuzi cu cat... toate aceste manifestari erau organizate de scoli, iar unii dintre cei mici cantau cu atata pasiune despre Allah agitand un cutit de jucarie...

Niciun comentariu:

About

toateBlogurile.ro