marți, 15 octombrie 2013

Zgâriați cu țeapa turistică în Casablanca

Casablanca e printre cele mai mari țepe turistice.

Te incită poate sonoritatea, îţi imaginezi poate cadre cu romantice stăduțe întortocheate, ca în film... însă, de cum cobori din tren, privirea ți se ciocnește metalic de niște zgârie-nori care blochează orizontul (ca oricărui centru de afaceri respectabil, nu-i lipsesc turnurile gemene). Imaginile din film, reprezentative pentru Maroc, au fost filmate, de fapt, în Tanger. 

Și chiar dacă știm că acum Casablanca e un oraș pentru business, capitala economică a Marocului și, ca turist, nu ai ce face mai mult de câteva ore, parcă n-am vrea să ratăm ocazia de a pune piciorul în celebrul Dar el Beida (literally „casa albă”, denumire sub care a fost reconstruit orașul berber Anfa după un cutremur din jurul anului 1770).



Cele câteva ore pe care i le-am dedicat au fost acaparate complet de uriașa Moschee Hassan al II-lea, construită pe malul mării, de faleză și de suburbiile din apropierea gării. Ca dovadă că e un oraș dedicat afacerilor, Casa (alintătura locală) nu se dezminte – moscheea e singura din Maroc unde pot pătrunde și non-musulmanii contra unei taxe care ni s-a părut destul de mare, comparativ cu restul preţurilor – dacă-mi amintesc bine, aproximativ 60 de lei de persoană. 




pe faleză

Pentru cine are mai mult timp pentru bântuit prin Casa – poate admira clădiri în stil Art-Deco și neo-maur. 

Villa des Arts. 
Multe dintre vilele în stil Art Deco au fost demolate sau transformate în birouri, deși au existat propuneri de înființare a unui cartier istoric în stil Art Deco. Sounds familiar...


Stil neo-maur
Abatorul din Casa, transformat în centru cultural

Ce-a rămas din film - Cafeneaua lui Rick

Și partea mea favorită.... suburbiile!

Niciun comentariu:

About

toateBlogurile.ro