luni, 30 septembrie 2013

Medina din Fes, unde lucrurile frumoase au o poveste

În Fes m-aș pierde vreo două luni de zile, ferită într-un cotlon al timpului, la capătul vreunui gang unde se bate pielea pentru genți sau migălesc bijuteriile din argint.

La intrarea în medina

Medina Fesului e o cetate a meșteșugurilor, o încurcătură de străduțe, ganguri și intrânduri boltite unde mii de mâini împletesc, găuresc, bat, străpung, frământă și meșteresc lucruri frumoase – genti din piele sau cârpă, covoare, haine, fesuri, eșarfe, bijuterii. Ca și zona turistica din Kathmandu, medina din Fes e pentru mine paradisul cumpărăturilor!

Negustori

       Cum se face pâinea

Aș muta Facultatea de Arte Decorative chiar in atelierele din medină. Un an aș sta să trec pe la fiecare în parte, să învăț cum se fac lucrurile cu mâinile mele, câte ore încap într-o geantă, câte luni de ucenicie pentru un lucru care la noi, în Europa, nu înseamnă decât contravaloarea unei sume de bani și o funcționalitate. Aici, în schimb, are și o poveste.



 Sunt ateliere transmise din generație în generație, cu o varietate imensă de modele…   Mergi în cerc fără să-ți dai seama prin haosul medieval, inundat de culoare; dacă ceva ți-a plăcut, cumpără-l, altfel nu vei mai găsi niciodată drumul înapoi. În medina locuiesc peste 200.000 de oameni și pielăria, argintăria și produsele din lemn de cedru făcute de ei se vând în souk-urile (piețele) din tot Marocul. Vopsitorii, tăbăcarii și argintarii folosesc încă metode străvechi – intoducerea producției pe scară largă nu se face (nici n-ar avea sens) din cauza lipsei de spațiu în medina.


Aprovizionarea

Supraaglomerarea este oricum una dintre problemele micului orășel medieval, aflat în pericol de deteriorare, asemenea Veneției – deșeurile toxice sunt deversate în râuri și în sistemul de canalizare și micile (dar numeroasele) utilaje folosite de meșteșugari produc vibrații cu efect negativ asupra vechilor clădiri. În prezent, se află în desfășurare un program UNESCO, în parteneriat cu Banca Mondială și guvernul italian pentru refacerea și consolidarea medinei...

Așa se preiau afacerile familiei... - ar fi bine, însă, deși statutul femeii s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, tot băieții sunt cei care duc mai departe afacerile. Conform legii islamice a succesiunii, fetele primesc doar jumătate din moștenirea pe care o primesc fiii 

 Cotloane

  Și ca  în orice orășel medieval... luuuuume, luuuume!!!

Niciun comentariu:

About

toateBlogurile.ro