joi, 26 aprilie 2012

Musafir în Istanbul

In feribotul care ne duce in Galata privirea mi se opreste pe mainile unei femei. Musulmană, invelită în hainele negre, nu i se vad decat ochii, nasul si mainile – indescriptibil de frumoase, așezate una peste alta, culoarea cerii – perfecte. Daca aș fi văzut-o în haine europene, i-aș mai fi observat mâinile?

Mă fascinează Istanbulul, mirosul care se lasă dulce in aer seara, indescifrabil – poate de la mirodenii sau de la hainele intinse la uscat de la o cladire la alta, poate de la vant sau de la viermuiala de mahala portuara a orasului, de la mizerie…  (Mirosul asiatic care vine cu nostalgia dupa o casă indepartata, dupa un loc pe carenu  pot sa-l mai simt decat rar și doar pentru o clipa - seara inainte de a adormi. Sa fie adevarat ca in noi traieste un suflet care a mai fost pe pamantul asta?)

Pe stazile principale ale Galatei n-ai loc sa faci un pas in multimea de turisti. Strada Istikal e în timpul zilei o mare plictiseala de aglomeratie si branduri internationale, dar dincolo de rutele deja batute, Istanbulul isi traieste viata in care oamenii te trateaza ca pe un musafir. Mă opresc in fata geamului unei frizerii unde un turc batran, mustacios, tunde un baietel. Fac o poza. Primesc dinauntru un zambet. A doua. La a treia, turcul iese sa ma intrebe de unde sunt, cu foarfeca si pieptenele in mana. Inteleg din gesturile lui ca sunt multi romani in Istanbul si ca are prieteni romani. Imediat ma intreaba – „Chai?” Mi-a fost dor de asta de cand am plecat din Nepal.

Pe malul Bosforului pestii colcaie in caldarile din piata – miroase a mare.

Istanbulul e ca un joc de paravane – un pas mai departe si iesi din multimea turistica pe o strada aproape pustie. La un colt, dau peste barbatii din zonă stransi sa vadă meciul Galatasary – Fenerbahce. Televizorul l-au scos in strada ingusta,  au adus scaune din casa, iar pe spatele televizorului scrie numele partidei si taxa de vizionare 10TL (lire turcesti).
Caravanserai :)
Grand Bazar noaptea

Un comentariu:

Restaurante Iasi spunea...

Buna ziua
Va deranjez pentru a va propune sa facem un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://i-love-iasi.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Restaurante Iasi
Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ. In caz ca sunteti de acord trimiteti-mi un mail la adresa iacob_ctin@yahoo.com cu titlul pe care il doriti si linkul
O zi buna va doresc

About

toateBlogurile.ro