duminică, 23 noiembrie 2008

Trei dintr-o lovitură: Moscheea scufundată, Hagia Sofia şi Moscheea albastră

Plecăm la plimbare înarmaţi cu informaţiile Roxanei care şi-a asumat cu succes rolul de ghid al micului nostru grup.
Prima oprire: Moscheea scufundată (“Basilica Cistern”). Prima satisfacţie a meseriei noastre de jurnalişti - reduceri la taxa de intrare pe baza legitimaţiilor. Moscheea scufundată e un monument subteran impresionant, în care pluteşte o atmosferă gotică. Lumini subtile, coloane înalte şi apă de un metru prin care înoată peşti. 'Yerebatan Sarayı' a fost construită în timpul domniei împăratului Iustinian şi a servit stocării rezervelor de apă cu care erau alimentate Palatul Constantinoplului şi alte clădiri din zonă. A continuat să deservească Palatul Topkapi, al sultanilor, după cucerirea otomană din 1453, până în timpurile moderne. “Basilica Cistern” poate stoca 80.000 de metri cubi de apă şi a primit acest nume pentru că a fost construită sub piaţa Stoa Basilica.
Cele 336 de coloane de câte nouă metri înălţime, luminate de reflectoare sunt responsabile de atmosfera gotică din basilica ascunsă.
Următoarea oprire: peste drum, Hagia Sofia. Construită în intervalul 532 şi 537, tot în timpul domniei împăratului Iustinian, a fost la început o catedrală ortodoxă. Când Constantinopolul a fost cucerit de Mehmed al doilea, biserica a fost transformată în moschee (Ayasofya). Clopotele şi altarul au fost înlăturate, icoanele, acoperite de mozaicuri. Acum, Hagia Sofia este o interesantă combinaţie între figuri ortodoxe de sfinţi şi stilul decorativ al moscheelor. Popularul Ataturk a transformat-o în muzeu, în 1935.
Moscheea albastră, al treilea punct bifat pe listă, este cea mai mare moschee din Istanbul. Ne uimesc mozaicurile complicate, luminoase, spre deosebire de atmosfera mai întunecată din Hagia Sofia. E o adevărată distracţie să mergi desculţ pe covoarele pufoase, să te aşezi direct pe jos, de parcă ai fi invitat la o cafea, acasă la Mahomed, ca şi cocehtăria de a purta mereu după mine o eşarfă pe care să mi-o înfăşor în jurul capului de câte ori intru într-o moschee...

Un comentariu:

George2210 spunea...

Basilica Cistern nu e moschee scufundata. A fost construita in timpul romanilor si romanii erau crestini. Se numeste asa pentru ca deasupra a fost construita o biserica, care acum nu mai exista.

About

toateBlogurile.ro