miercuri, 23 aprilie 2014

Ski la 9 dimineața, asta-i viața !

Ce muncesc oamenii ăștia dacă luni de dimineață, la prima oră, sunt cu skiurile în spate pe colinele din Nordmarka? Trenul te urcă până pe delușoarele Oslo-ului, te depune în pădure și de-acolo ai liber la schi de tură sau la coborâre, la alergare sau la plimbat cățeii… cam așa începe săptămâna pentru unii.   Noțiunea de stres la serviciu, de deadline-uri strânse nu prea există, ne-a spus Vio, prietenul nostru care lucrează în Norvegia… munca începe pe la 7,30 dimineața, la 15,30-16,00 lumea e liberă să-și vadă de viață. La finalul carierei, poți ajunge să ai un concediu anual de șase luni, ne-a spus letonianca Kristine, cea de-a doua gazdă a noastră, din Bergen.

Pârtia olimpică de sărituri în vârful colinei Nordmarka


Alergarea de luni dimineață...

În cele câteva – prea multe – zile de Oslo am luat la rând toate muzeele. Tot ce e de văzut în Oslo poate fi concentrat în două zile pline – de 12 ore de „bagabonțeală” fiecare, cum spune Leo.  Nici Muzeul de Artă Contemporană, nici Galeria Naţională nu m-au impresionat deloc, fortăreața Akershus e o mică-mică cetățuie bătută de vânt, pe lângă care castelele românești sunt adevărate reședințe impunătoare de regi. Dacă vremea e de partea ta, poți urca pe clădirea Operei – e pe malul golfului și are o arhitectură interesantă care imită forma icebergului. 
Opera

Ce se vede de pe acoperiș

Primaria by night

Holul Primăriei (cu o secțiune pictată de Edvard Munch, artistul reprezentativ al Norvegiei, un simbolist) se vizitează, cu condiția să ajungeți înainte de ora 16.00, lucru valabil pentru toate muzeele!

Recomand, într-adevăr, muzeele de pe peninsula Bygdoy -  Folkmuseet (un fel de Muzeu al Țăranului Norvegian, în aer liber), Muzeul Naval Viking, Muzeul Fram (e extraordinar, puteți vizita nava Fram cu care Amundsen a ajuns la Polul Nord și apoi la Polul Sud! Copiii vor fi încântați de cursa cu obstacole prin ghețurile de la pol) și Muzeul Kon-Tiki (denumit astfel după nava - de fapt, o plută - cu care niște exploaratori norvegieni mai boemi, de prin anii 1970, au traversat Oceanul Pacific plecând din Peru pentru a dovedi că au existat contacte între populațiile din America de Sud și cele din insulele Polineziei. Mi s-a părut un proiect fantastic și a intrat în topul muzeelor mele favorite! Muzeele de pe Bygdoy peninsula se deschid la 10.00 și se închid la 16.00, așa că organizați-vă bine, astfel încât la 12.00 să fiți la Muzeul Kon-Tiki unde rulează în fiecare zi un film despre această aventură, filmat chiar de exploratori! Pe Bygdoy se ajunge cu autobuzul 30 din centru…  nu săriți peste cumpărarea biletului, noi ne-am întâlnit de câteva ori cu controlorii…  


Lângă un Moai, sperând că într-o zi voi fi lângă unul real!

Pescăruși, soi local

Dacă prindeți și o zi cu soare, pe faleza Bygdoy merge de un picnic

Teatrul din Oslo

Parlamentul

și... Palatul Regal

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pentru bilete ieftine si zboruri directe catre Europa Nordica eu am descoperit www.flysky.ro!!Merita incercat!!

About

toateBlogurile.ro